Les representacions dels Pastorets a la Sala Els Carlins són una tradició dintre de la tradició, perquè han estat una cita puntual cada Nadal des de primers del segle XX. Els Pastorets és un dels elements que més identifica la Sala Els Carlins. Generacions d'actors i, també, d'espectadors han convertit els Pastorets en un dels referents nadalencs de la ciutat de Manresa. Una manera d'explicar el Nadal que celebra el seu centenari.

La primera La primera representaci representació dels Pastorets coneguda al teatre de la "Juventud Carlista Manresana", actual Sala Els Carlins, va ser el dia de Nadal de 1910, amb el títol, "LOS PASTORCILLOS EN BELÉN o sea EL NACIMIENTO DE JESUCRISTO". Un espectacle que de bon principi va esdevenir popular i que va anar evolucionant i amb la inversió en nous decorats o en les reformes fetes en el teatre.

La guerra civil va representar un cruel parèntesi per a tot el país, també per a les representacions dels Pastorets, però un cop acabada la guerra, el desembre de l'any 1939, tornaren al mateix escenari les de "Los pastorcillos en Belén". L'any 1963 suposa un dels punts de canvi més importants per als Pastorets. Aquell any es representen per primera vegada i alternant amb la versió castellana, es va representar la versió catalana de Mª Folch i Torres, la qual amb algunes s'ha representat fins avui. En poc temps aquesta alternància s'acaba ja que es passa ún a fer la versió en català.

A partir de l'any 1984, l'encarregat de representar els pastorets als Carlins va ser el Grup Teatral l'Espantall, sorgit d'una escissió del Casal Familiar Recreatiu. Un període de 10 anys, fins l'any 1994, on cal destacar-ne la retransmissió televisiva d'aquests pastorets l'any 1985 per el canal català de TVE. A partir 1995 les representacions de Pastorets són represes per el grup de teatre del Casal Familiar Recreatiu, amb la col·laboració dels alumnes dels tallers de l'entitat i d'actors i actrius manresans. Un canvi d'etapa que va representar una renovació intensa a l'hora de representar els Pastorets de la Sala Els Carlins.

Aquest Nadal del 2010 els Pastorets de la Sala Els Carlins celebren el seu centenari, una fita molt especial que demostra el gran recorregut històric d'aquest espectacle nadalenc.

 

Els Pastorets de la Sala "Els Carlins", en l'actualitat, es plantegen com un espectacle familiar, on la tradició es combina amb la modernitat. El punt de vista actual dels Pastorets és el de fer un espectacle pensat per a tots els públics, però traballem en especial per captar l'atenció del, públic més difícil, els infants. A partir d'una durada de 2h i 45 minuts, inclós el descans, les escenes es combinen amb un ritme pensat per mantenir fins al final l'interés i la tensió dels més menuts. Un espectacle proper i interactiu amb el públic que evoluciona artísticament i tècnicament amb el pas dels anys.

El nostre principal objectiu és aconseguir presentar un espectacle complet, cuidat, treballat. Mesos de preparació són la base d'un muntatge on amb un gran nombre d'escenes diferents i un riguròs treball dels actors.

 

Amb l’objectiu de fer créixer i difondre les representacions de Pastorets el Casal va organitzar l’any 2012 la primera edició de Els Pastorets Juvenils.

Aquest representació està protagonitzada pels més joves de l’entitat, la majoria dels quals ja participen les representacions habituals de Pastorets.

La escenografia i mitjans tècnics són els mateixos que a la resta de representacions, únicament presenten un text amb algunes escenes abreujades.

La representació amb públic es programa un cop s’han acabat les representacions de Pastorets i significa la cloenda de la temporada nadalenca al Casal.