top of page
Els Pastorets dels Carlins l'any 1960

Els Pastorets d'Els Carlins són una tradició dins de la tradició i han estat una cita obligada cada Nadal des de 1910.

Generacions d’actors /actrius i, també d’espectadors han convertit els nostres Pastorets en un dels referents nadalencs de la ciutat de Manresa, que formen part del Patrimoni Immaterial de la ciutat des del 2011.

Història

La primera representació dels Pastorets coneguda al teatre de la “Juventud Carlista Manresana”, actual Sala Els Carlins, va ser el dia de Nadal de 1910, amb el títol, “LOS PASTORCILLOS EN BELÉN o sea EL NACIMIENTO DE JESUCRISTO”. Un espectacle que de bon principi va esdevenir popular i que va anar evolucionant i amb la inversió en nous decorats o en les reformes fetes en el teatre.

La Guerra Civil va representar un cruel parèntesi per a tot el país, també per a les representacions dels Pastorets, però un cop acabada la guerra, el desembre de l’any 1939, tornaren al mateix escenari les de “Los pastorcillos en Belén”. L’any 1963 suposa un dels punts de canvi més importants per als Pastorets. Aquell any es representen per primera vegada i alternant amb la versió castellana, es va representar la versió catalana de M Folch i Torres, la qual amb algunes s’ha representat fins avui. En poc temps aquesta alternància s’acaba ja que es passa a fer la versió en català.

A partir de l’any 1984, l’encarregat de representar els pastorets als Carlins va ser el Grup Teatral l’Espantall, sorgit d’una escissió del Casal Familiar Recreatiu. Un període de 10 anys, fins l’any 1994, on cal destacar-ne la retransmissió televisiva d’aquests pastorets l’any 1985 per el canal català de TVE. A partir 1995 les representacions de Pastorets són represes per el grup de teatre del Casal Familiar Recreatiu, amb la col·laboració dels alumnes dels tallers de l’entitat i d’actors i actrius manresans. Un canvi d’etapa que va representar una renovació intensa a l’hora de representar els Pastorets de la Sala Els Carlins.

Característiques de l'espectacle

Els Pastorets de la Sala Els Carlins ens ofereixen un espectacle familiar, on la tradició es combina amb la modernitat. La representació està concebuda perquè hi gaudeixin grans i xics, però ens obstinem a captar l’atenció del públic més exigent, els infants. Amb una durada de 2h i 30 minuts, les escenes es succeeixen amb un ritme que manté l’atenció fins a l’escena final. Els nostres Pastorets són un espectacle complet, fruit de mesos de preparació, que interactua amb el públic i els fa partíceps de les aventures dels nostres protagonistes.

Els Pastorets juvenils

Amb l’objectiu de fer créixer i difondre les representacions de Pastorets el Casal va organitzar l’any 2012 la primera edició de Els Pastorets Juvenils. Aquest representació està protagonitzada pels més joves de l’entitat, la majoria dels quals ja participen les representacions habituals de Pastorets. L'escenografia i mitjans tècnics són els mateixos que a la resta de representacions, únicament presenten un text amb algunes escenes abreujades. La representació amb públic es programa un cop s’han acabat les representacions de Pastorets i significa la cloenda de la temporada nadalenca a Els Carlins.

bottom of page